Szalajka Liget Hotel

Szilvásvárad látnivalói

Szilvásvárad-Kerek templom

Szilvásvárad Észak-Magyarországon, azon belül a Bükk hegység nyugati oldalán terül el 345 m tengerszint feletti magasságban, Egertől 30 km távolságra. Közúton és vasúton egyaránt megközelíthető. Lakosainak száma megközelíti a 2000 főt.

Minden évben számtalan színes esemény várja az idelátogatókat.
Tekintse meg Szilvásvárad 2016. évi garantált programajánlatát >>

A legrégebbi oklevelekben Warad néven fordul elő a település. Károly Róbert uralkodása idején királyi birtok volt, majd Albert király a Pálóczi családnak adományozta a vidéket. Ettől kezdve illeték meg a települést a Zylwaswarad megnevezéssel. A török uralmat követően a Keglevich, Erdődy majd a Pallavicini család birtokol a falut, egészen az államosításig.

Szilvásvárad műemlékei közül kiemelkedő:

 • a hófehér kerek református templom, amelyet 1825 körül építettek klasszicista stílusban Pavolni Ferenc tervei alapján.
 • az Orbán-ház, amely a népi építészet szép hagyatéka, régi falusi porta. Belsejében ma múzeum működik, amely a Bükk ős-és jelenlegi növény-és állatvilágát, a hegység 300 millió éves történetét mutatja be.
 • a ménistállót, ahol a tenyészmének megcsodálása mellett egy kis múzeumban megismerkedhetünk a lipicai lovak történetével.
 • Kedvelt kirándulóhely a Szalajka-völgy, amely gyalogosan túraútvonalakon, hegyi kerékpárral, lóháton vagy erdei kisvasúttal közelíthető meg. Az erdei kisvasutat 1908-ban Vessely Károly szilvásváradi földbirtokos építette az uradalmához tartozó erdőterületek feltárására.
  • A Gloriett-tisztáson átvágva figyelhetünk fel a víz erősödő csobogására, amit követve jutunk el a Fátyolvízeséshez. Ez a természeti látványosság a karsztforrásokból eredő patakok vizéből mésztufa kiválasztásával keletkezett. A látvány a lezúduló víz mennyiségétől függetlenül is megkapó.
  • A völgyben lefelé haladva körbesétálhatunk az Erdei Szabadtéri Múzeumban, mely az erdei emberek életét, a favágást, a faszén-és mészégetést, a vas- és üveggyártás alapjait mutatja be.
  • A gyalogút mentén a pisztrángos tóban és a pisztrángtelepen sebes és szivárványos pisztrángokat tenyésztenek.
  • A halastavak után az Erdei Múzeum található, ez az erdészek, favágók és erdőművelők munkájával, az erdő állatvilágával és a kisvasút történetével foglalkozik.

Szilvásvárad kedvező földrajzi elhelyezkedése, a fővároshoz, több nagyvároshoz és a szlovák határhoz való viszonylagos közelsége növeli vonzerejét. Személyautóval vagy autóbusszal Budapest felől az M3-as autópályán, Kerecsendtől a 25. számú főútvonalon, vasúton pedig a Budapest – Füzesabony – Eger – Putnok vonalon közelíthető meg a legegyszerűbben.


Képes ízelítő Szilvásvárad további látnivalóiról:

Lipicai ménes Szilvásvárad

Fogathajtás Szilvásváradon

Börtönmúzeum Szilvásváradon

Istállóskői barlang Szilvásváradon

Lipicai ménes Fogathajtó stadion Börtönmúzeum Istállóskői barlang

Kalapat kilátó

Bükk-tanösvény

Kárpátok Őre

Lak völgyi tó

Kalapat kilátó Tanösvény Kárpátok Őre Lak-völgyi tó
Szalajka Liget Hotel és Apartmanházak ajánlatkérés

 

Törzsvendég program

Pünkösdi hosszú hétvége
Pünkösdi hosszú hétvége

Kedvező árakkal és rengeteg gyermekeknek és felnőtteknek szóló programmal várjuk Szilvásváradon!

Bővebben

 
Szilvásváradi wellness akció
Tavaszi wellness akció

3 éjszakás szilvásváradi wellness akciónk azoknak, akik a tavasz első melengető napsugaraira vágynak!

Bővebben

 
Nyári wellness ajánlat
3 éjszakás wellness

'Szilvásváradi wellness és szállás a NYÁR jegyében' ajánlatunkat a júliustól érkező vendégeink részére ajánljuk!

Bővebben

 
Iratkozzon fel
Hírlevelünkre!

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.