Szalajka Liget Hotel

Szilvásvárad látnivalói

Szilvásvárad-Kerek templom

Szilvásvárad Észak-Magyarországon, azon belül a Bükk hegység nyugati oldalán terül el 345 m tengerszint feletti magasságban, Egertől 30 km távolságra. Közúton és vasúton egyaránt megközelíthető. Lakosainak száma megközelíti a 2000 főt.

Minden évben számtalan színes esemény várja az idelátogatókat.
Tekintse meg Szilvásvárad 2016. évi garantált programajánlatát >>

A legrégebbi oklevelekben Warad néven fordul elő a település. Károly Róbert uralkodása idején királyi birtok volt, majd Albert király a Pálóczi családnak adományozta a vidéket. Ettől kezdve illeték meg a települést a Zylwaswarad megnevezéssel. A török uralmat követően a Keglevich, Erdődy majd a Pallavicini család birtokol a falut, egészen az államosításig.

Szilvásvárad műemlékei közül kiemelkedő:

 • a hófehér kerek református templom, amelyet 1825 körül építettek klasszicista stílusban Pavolni Ferenc tervei alapján.
 • az Orbán-ház, amely a népi építészet szép hagyatéka, régi falusi porta. Belsejében ma múzeum működik, amely a Bükk ős-és jelenlegi növény-és állatvilágát, a hegység 300 millió éves történetét mutatja be.
 • a ménistállót, ahol a tenyészmének megcsodálása mellett egy kis múzeumban megismerkedhetünk a lipicai lovak történetével.
 • Kedvelt kirándulóhely a Szalajka-völgy, amely gyalogosan túraútvonalakon, hegyi kerékpárral, lóháton vagy erdei kisvasúttal közelíthető meg. Az erdei kisvasutat 1908-ban Vessely Károly szilvásváradi földbirtokos építette az uradalmához tartozó erdőterületek feltárására.
  • A Gloriett-tisztáson átvágva figyelhetünk fel a víz erősödő csobogására, amit követve jutunk el a Fátyolvízeséshez. Ez a természeti látványosság a karsztforrásokból eredő patakok vizéből mésztufa kiválasztásával keletkezett. A látvány a lezúduló víz mennyiségétől függetlenül is megkapó.
  • A völgyben lefelé haladva körbesétálhatunk az Erdei Szabadtéri Múzeumban, mely az erdei emberek életét, a favágást, a faszén-és mészégetést, a vas- és üveggyártás alapjait mutatja be.
  • A gyalogút mentén a pisztrángos tóban és a pisztrángtelepen sebes és szivárványos pisztrángokat tenyésztenek.
  • A halastavak után az Erdei Múzeum található, ez az erdészek, favágók és erdőművelők munkájával, az erdő állatvilágával és a kisvasút történetével foglalkozik.

Szilvásvárad kedvező földrajzi elhelyezkedése, a fővároshoz, több nagyvároshoz és a szlovák határhoz való viszonylagos közelsége növeli vonzerejét. Személyautóval vagy autóbusszal Budapest felől az M3-as autópályán, Kerecsendtől a 25. számú főútvonalon, vasúton pedig a Budapest – Füzesabony – Eger – Putnok vonalon közelíthető meg a legegyszerűbben.


Képes ízelítő Szilvásvárad további látnivalóiról:

Lipicai ménes Szilvásvárad

Fogathajtás Szilvásváradon

Börtönmúzeum Szilvásváradon

Istállóskői barlang Szilvásváradon

Lipicai ménes Fogathajtó stadion Börtönmúzeum Istállóskői barlang

Kalapat kilátó

Bükk-tanösvény

Kárpátok Őre

Lak völgyi tó

Kalapat kilátó Tanösvény Kárpátok Őre Lak-völgyi tó
Szalajka Liget Hotel és Apartmanházak ajánlatkérés

 

Törzsvendég program

Téli akció a Szalajka völgyben
Aktív hétvégék

Fedezze fel az aktív pihenés csodáját párjával, családjával Szilvásváradon 2 éjszakán át akár már 24 000Ft/fő áron!

Bővebben

 
Téli feltöltődés
Téli feltöltődés

Kivételes akció a Magyar Turisztikai Ügynökség és szállodánk összefogásával: 3 éjszaka már 31500Ft/fő áron.

Bővebben

 
Húsvéti szállás ajánlat
Húsvét a hegyekben

Nyugodt családi pihenés és húsvéti szórakoztató programok az egész családnak!

Bővebben

 
Iratkozzon fel
Hírlevelünkre!

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.