Szalajka Liget Hotel

Gyalogtúrák és tanösvények a Bükkben

Répáshuta, tanösvények a Bükki Nemzeti Parkban

Rejteki tanösvény a BükkbenA falu és környéke elsősorban a kirándulni, sportolni vágyóknak nyújt lehetőségeket, s mindazoknak, akik szeretik a természetet. Számos túraútvonal, tanösvény várja a természetjárókat.
A faluból közelíthető meg Tebe-puszta, ahol a telepített fenyőerdő teremt vadregényes környezetet. A mészkőhegységnek köszönhetően a falu környékén rengeteg barlang található. Legtöbbjüket csak szakképzett barlangászok látogathatják.

 

Rejteki tanösvény-bükki nemzeti parkKülön érdekesség a Pénz-pataki víznyelőbarlang, földalatti barlangrendszer. 528 méter tengerszint feletti magasságon található a falu határában lévő Csúnya-völgyben. Fokozottan védett barlang, a Pénz-patak állandó víznyelője. A triász korú mészkőben kialakult, 300 méter hosszú rendszer bejárati omladékzónáját szűk, 2-3 méter magas, kevés cseppkővel díszített barlangfolyosó váltja fel, majd kürtősor vezet 128 méter mélységbe. Ennek vízszintje egy éven belül akár 42 métert is változhat, amely a további járat fejletlenségére vagy eltömődésére utal. A barlang csak technikai felszereléssel látogatható.

1. Rejteki-tanösvény

A tanösvény a rejteki kutatóház parkolójából indul. A változatos tájképi elemekkel tarkított út bejárása során megtekinthető három ősrégészeti szempontból fontos barlang (a rejteki 1. számú kőfülke, a Balla-barlang és a Pongor-lyuk), két szurdok völgy(Csúny- és Balla- völgy) a rájuk jellemző szurdokerdő társulással, a Hór-völgy ipartörténeti emlékhelye (a gyertyánvölgyi üveghuta maradványai), a Bükk egyetlen katavotrája (időszakosan működő váltóforrás, amely néha víznyelő) és két állandó víznyelő (a Diós-pataki- és a Pénz-pataki-víznyelőbarlang).

Balla barlang
Balla barlangA falu határában, a Balla-bérc lejtőjén, 543 méter tengerszint feletti magasságban húzódik a Balla-barlang, ősrégészeti leletei miatt fokozottan védett, inaktív forrásbarlang. A triász mészkőben nagy szádával nyíló, 54 méter hosszú, átlagosan 6 méter magas, 8-10 méter széles csarnok kitöltésének alsó szintjéből barlangi medve, barlangi hiéna csontjai mellett a korai Szeleta-kultúra jellegzetes kőeszközei, felső szintjéből az őslénytani leletek mellett az őskőkori ember törpepengéi és egy jégkorszak végi gyermekkoponya került elő.

2. Kőbalta Tanösvény

Kőbalta TanösvényHárom főállomást és egy útközben látható mellékállomást tartalmaz.
A hossza 1.4 km

Az útvonal kiválasztásánál főszempont volt, hogy az erdőről, mint ökológiai egységről, az itt folyó erdészeti munkákról, valamint az erdővel szoros kapcsolatot teremtő bükki településről - Répáshutáról - minél többet tudhassanak meg az ide látogatók.

 

3. Tárnics Tanösvény

Tárnics Tanösvény BükkSzent László-tárnicsról elnevezett, nyolc állomást felfűző útvonal nyomvonala mindvégig jól járható, hiszen erdészeti utakon és jelzett turistaösvényeken (kék + és sárga sáv) halad.
A hossza: 4.2 km

Az utolsó állomás után kis erdei tanteremmel (asztalok, padok, tábla) találkozhatnak a kirándulók, ahol a tanösvény bejárását követően a gyerekcsoportok leültethetők, és ahol a látottak-hallottak összefoglalásra kerülhetnek.
Nagyobb csoportok számára a tanösvények bejárásához a Répáshutai Erdészeti Igazgatóság túravezetőt biztosít. Az erdészet épületében további leírásokat, játékos feladatokat tartalmazó tanösvény füzet vásárolható. (Répáshuta, Herman O. u. 44. Tel.: 46/390-176).

Szalajka Liget Hotel és Apartmanházak ajánlatkérés

 

Törzsvendég program

Iratkozzon fel
Hírlevelünkre!

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.