Őszi receptek
Sütőtökkrémleves szarvasgomba- és libamájcsíkokkal
HOZZÁVALÓK: (4 személyre) 50 dkg sütőtök (kimagozva), 1 csésze szárnyas húsleves, 1 csésze tej, 1 csésze tejszín, 50 g vaj, 1 ek liszt, 80 g libamáj, 20 g érett szarvasgomba, só
A sütőtököt héjastól kb.170 °C-os sütőben puhára sütjük, majd a sült tököt kikaparjuk a héjából. Vajban felforrósítjuk a lisztet, felöntjük a húslevessel, tejjel, tejszínnel. Simára keverjük, felforraljuk. Beletesszük a sült tököt, kevés sót, és felforralás után turmixkarral pürésítjük. Átszűrjük és melegre tesszük. A szeletelt libamájat sózzuk-borsozzuk, és teflonserpenyőben pirosra sütjük mindkét oldalát. Pihentetés után vékony metéltre vágjuk. A jól megkefélt szarvasgombát is metéltre vágjuk.
Borajánlónk: HALFARKA Sárgamuskotály
Minőségi száraz fehérbor Prémium selection
Kimagasló minőségű válogatott szőlőfürtökből készült bor. Illatában és ízében robban a gyümölcs, mintha a szőlőbe harapnánk, csak cukor nélkül. Ettől válik olyan különlegessé, könnyűvé, egyedivé. Hal ételek kihagyhatatlan kísérője, ahogy a nyári hőség megszépítésének is nélkülözhetetlen kellékévé válhat.
Egészségükre váljék!
Pisztráng szarvasgombával
HOZZÁVALÓK: (4 személyre) 4 pisztráng, 50 g vaj, 5 evőkanál sovány tejfel, 1 szép szarvasgomba, liszt, só, bors
Tisztítsuk meg a pisztrángokat, mosás után pedig törölgessük meg őket, majd forgassuk őket lisztbe. Mindegyikbe helyezzünk egy vékony szelet szarvasgombát.
Nagy lángon olvasszuk fel a vajat és aranybarnára süssük meg benne a pisztrángok mindkét oldalát. Adjuk hozzájuk a szarvasgomba morzsolt maradékát, gyenge tűzön még néhány percig süssük, sózzuk borsozzuk. Adjuk hozzá a tejfelt és ellenőrizzük a fűszerezettséget.
Végül gyenge tűzön néhány percig még folytassuk a besűrítést és azonnal tálaljuk.
Kemencében sült Túróci sajtos csülökmetélt
HOZZÁVALÓK: 2 db kicsontozott csülök, 2dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg csípős juhsajt, só, bors.
Elkészítés: A kicsontozott bőrös csülköket sós vízben félpuhára főzzük. Levéből kiemelve vékony csíkokra vágjuk. Tűzálló tálra rakjuk, és leöntjük 1dl átszűrt csülök főzőlével, tejföllel, reszelt juhsajttal, zúzott fokhagymával, borssal. Fóliával letakarva kemencében 20-25 percig sütjük, ezután alufóliát levéve pirosra pirítjuk. Hasábburgonyával, házi káposztasalátával kínáljuk.