Szalajka Liget Hotel

Szilveszteri receptek

Borscs


HOZZÁVALÓK: (4 személyre) 30 kg leveszöldség, 25 dkg marhafartő, 40 dkg csirke apróléka, 10 dkg füstölt, főtt sonka (tarja vagy egyéb füstölt hús), 10 dkg lángolt kolbász, 15 dkg savanyú káposzta, 1/4 liter céklasaláta. 2 db ecetes uborka, 1 evőkanál ecetes torma, 2 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, 1 dkg margarin, 1 csokor petrezselyem, 1 teáskanál szárított kapor, 2 gerezd fokhagyma.1 késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, 1/2 babérlevél, só, törött bors, ízlés szerint. Előkészítés: fazékba öntök másfél liternyi vizet és felforralom, majd beleteszem a megmosott marhahúst. Mellészórom a babérlevelet, a szerecsendió-virágot, a borsot és a sót. A sonkát kis kockákra, a bőrétől megfosztott kolbászt karikákra vágom. A tejszínnel, tejföllel simára keverem a lisztet. Margarinon megpirítom a felaprított savanyú káposztát. A céklát leszűröm, és apróra darabolom.

Szilveszteri receptekA húst félig puhára főzöm, majd hozzáteszem a csirkeaprólékot és a zöldségeket. További 20 percig főzöm. Ezután a főtt húsokat kiszedem a fazékból, és a kicsontozott aprólékkal együtt felkockázom. A zöldségeket egyforma kis hasábokra aprítom. A levesbe visszateszem a főtt húsfélét, a kolbászt és a sonkát, a zöldséget, valamint a pirított káposztát, és felforralom. Ekkor szórom bele a kaprot, a finomra vágott petrezselyemzöldet, a zúzott fokhagymát. Belekeverem az ecetes torma felét, a céklasaláta leszűrt levét, a felkarikázott uborkát, a céklát. A forrásban lévő levest behabarom a lisztes tejszínnel. Folyamatosan kevergetve jól kiforralom.

Falusi kocsonya


HOZZÁVALÓK: (4 személyre) 1,5 kg kocsonyahús (fej, csülök, köröm, farok, bőrke), 1 nagy fej vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, 15 szem bors, 4 l víz, só.

Szilveszteri receptekA húsféléket megmosva, a héjas vöröshagymával, a fokhagymával, a borssal, sóval megfelelő nagyságú fazékban a megadott vízzel feltesszük főni, és addig főzzük, amíg a hús egészen meg nem puhult (kb. 3 óra). Ha puhára főtt, mély tányérokba elosztjuk. Ha megfagyott, pirospaprikával meghintjük.

 


Lencsesaláta


HOZZÁVALÓK: (8 személyre) 50 dkg lencse, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej hagyma, 4-5 szegfűszeg, 1 babérlevél, só, 2 közepes fej lilahagyma, 2 evőkanál fehér borecet, 1 kis csokor petrezselyem, 4 evőkanál salátaolaj, bors.

Szilveszteri receptekA lencsét előző este megválogatjuk, hideg vízbe beáztatjuk. Másnap leöblítjük, és annyi hideg vízzel, hogy jócskán ellepje, feltesszük főni. A fokhagymát és a hagymát meghámozzuk, a hagymába beletűzdeljük a szegfűszegeket, a babérlevéllel együtt a lencséhez adjuk. Kissé megsózzuk, fedő alatt puhára főzzük (kb. 20 perc), ügyeljünk arra, hogy a lencseszemek ne főjenek szét! Közben a lilahagymát megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk, besózzuk, meglocsoljuk a borecettel.
A petrezselymet megmossuk, néhány szál kivételével finomra vágjuk. Néhány szelet hagymát a díszítéshez félreteszünk. A főző léből két merőkanálnyit a hagymához adunk. A szegfűszeggel tűzdelt hagymát, a foghagymát és a babérlevelet kidobjuk. A lencsét leszűrjük, még melegen a hagymához adjuk, ráöntjük az olajat, megszórjuk a vágott petrezselyemmel és kevés frissen őrölt borssal, lazán összekeverjük, lefedjük, és hagyjuk kihűlni.
Tálaláskor még egyszer összekeverjük, ha szükséges, utána sózzuk, a félretett hagymakarikákkal és petrezselyemlevelekkel díszítjük.

Éjféli puncs


HOZZÁVALÓK: (4 személyre) 10 dkg barna cukor, 1-2 narancs leve és héja, 1 dl rum vagy konyak, 1-1 körömnyi vanília és gyömbér, 15 szem szegfűszeg, 1 l vörösbor, egy csipet őrölt bors.

Szilveszterre éjféli puncsA cukrot megolvasztjuk, majd a narancslével és a rummal vagy a konyakkal felöntjük. Csak addig hagyjuk a tűzön, amíg az összes cukor feloldódik. a vaníliát, a gyömbért, a szegfűszeget és a narancs vékonyan lehántott héját beledobjuk, és jól összekeverjük. Néhány órára, sőt ha lehet, egy egész éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük. Másnap a bort felmelegítjük - de nem forraljuk fel! -, majd a rumos-fűszeres keveréket beleszűrjük, és csipet őrölt borssal megbolondítjuk. Az előmelegített hőálló poharak aljába néhány szem mazsolát, apróra vágott fügét és mandulát dobunk, erre merjük a forró puncsot.
Jó tanács: Megkönnyíti a dolgunkat, ha italunkat készen kapható fűszerkeverékkel ízesítjük.

 

Szalajka Liget Hotel és Apartmanházak ajánlatkérés

 

Törzsvendég program

Május 01 és rallys hosszú hétvége Szilvásváradon
Május 01. hosszú hétvége

Egy felejthetetlen, és széles programkínálattal gazdagított hosszú hétvégére várjuk Önöket!

Bővebben

 
Iratkozzon fel
Hírlevelünkre!

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.