Karácsonyi receptek

Malachúsleves

Malachúsleves, ahogy az erdészné szereti

HOZZÁVALÓK: (4 személyre) 60 dkg malachús, 12 dkg vöröshagyma, 6 dkg zsír, 3 g törött bors, só, 8 dkg császárszalonna, 12 dkg vargányagomba, 1 csomó zöldpetrezselyem, 2 dl tejföl, 4 dkg liszt, 1 dl tejszín. 

A finomra vágott vöröshagymát kevés forró zsírba téve üvegesre pirítjuk, beletesszük a pörkölthöz való darabokra vágott malachúst, megsózzuk, És hideg vízzel felengedjük. Fedővel letakarva, nem erős tűzön főzzük, törött borssal fűszerezzük. A császárszalonnát kis kockákra vágjuk, kevés zsírban pirítjuk, hozzátesszük a fölszeletelt vargányagombát, az apróra vágott zöldpetrezselymet, és az anyagokat készre pirítjuk. Amikor a malachús már majdnem puha, hozzákeverjük a gombát, néhány percnyi főzés után tejfölös habarással sűrítjük, kevés tejszínnel dúsítjuk, majd csipetkét főzünk bele.

Dióbundában sült ponty

Dióbundában sült ponty

HOZZÁVALÓK: (4 személyre) 8 vékony szelet pontyfilé, 1 nagy tojás, 5 dkg liszt, 12 dkg dióbél, 10 vaj, só 

A dióbelet megdaráljuk. A pontyfilét letörölgetjük, besózzuk, majd lisztbe, felvert tojásba és darált dióba forgatjuk. A panírt kissé belenyomkodjuk a húsba. Széles serpenyőben 5 dkg vajat felolvasztunk és belehelyezünk 4 halszeletet. Kis lángon, fedő alatt sütjük, nehogy a dió megégjen. Megfordítjuk, végül fedő nélkül ropogósra sütjük. A második adag hallal ugyanígy járunk el. Vaj helyett olajban is süthetjük. Burgonyapürével kínáljuk.

Karácsonyi pisztráng

Karácsonyi pisztráng

HOZZÁVALÓK: (4 személyre) 2 kis, konyhakész pisztráng, 2 gerezd fokhagyma, 4 dkg liszt, 10 dkg mandula, 1 dl tejszín, fél citrom leve, 10 dkg vaj, 0,5 dl fűszeres olaj (pl. tárkonyos, rozmaringos vagy kakukkfüves), só 

A ledörzsölgetett halat, beirdaljuk. Sóval bedörzsöljük, citromlével meglocsoljuk, és fűszeres olajjal kenegetjük. 20 percig állni hagyjuk. A nedvességet leitatjuk, a halat lisztbe forgatjuk, és megforrósított vajon minden oldalon megsütjük. Zúzott fokhagymával meghintjük, mellédobjuk a lehéjazott mandulát, és még 1 percig pirítjuk. Felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk. Párolt rizzsel körítjük.

Mellé tálalhatok köretként nokedlit, krumplipürét.

Dióval töltött csirkecomb vodkával

Dióval töltött csirkecomb vodkával

HOZZÁVALÓK: (4 személyre) 4 db csirkecomb. 20 dkg csirkemell, 3 g törött bors, 1 csomó zöldpetrezselyem, 10 dkg dióbél, 8 cl olaj, 3 dkg paradicsompüré, 3 dkg liszt, 1 dl tejszín, 3 cl vodka, só. 

A csirkecombokból a csontot eltávolítjuk úgy, hogy a combot ne vágjuk szét. A csirkemellet ledaráljuk, törött borssal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel és sóval ízesítjük, majd hozzákeverjük a durvára darabolt dióbelet. Ezzel a töltelékkel a combokat megtöltjük, szükség szerint zsineggel vagy hústűvel a göngyölt combhúsokat rögzítjük. Tepsibe tesszük, megsózzuk, meglocsoljuk olajjal, és szép pirosra sütjük.
A megsült combokat kivesszük, a visszamaradt zsiradékban paradicsompürét pirítunk, megszórjuk kevés liszttel, rövid ideig tovább pirítjuk, majd vízzel és tejszínnel fölengedve felforraljuk. Ezután finom szűrön átszűrjük, és hozzáadjuk a vodkát. A csirkecombokat ezzel a mártással leöntjük, és petrezselymes főtt burgonyával tálaljuk.

Facebook

Kapcsolat

Email: info@szalajkaliget.hu
Telefon: +36(36) 564 300
Igazgatás: +36(36) 564 300
Értékesítés: +36(36) 564 300/301
NTAK regisztrációs szám: SZ19000575

Térkép

© 2024 szalajkaliget.hu. Designed By Oneonline